Rentals Egmond

Prachtstand Alkmaar

Prachtstad Alkmaar

Winkels en gezelligheid. Al jaren staat Alkmaar in de top 10 van de beste winkelsteden. In de Langestraat en de Laat vind je filialen van alle bekende winkelketens. Daarnaast mag je ook de Oude Stad () en andere kleinere straatjes als niet missen. Achter de fotogenieke geveltjes in bijvoorbeeld het Fnidsen, de Hekelstraat en de Magdalenensraat zijn talloze leuke winkeltjes gevestigd. Elke zaterdag staat de gezellige Alkmaarse markt op de Gedempte Nieuwesloot

Eten en drinken
Alkmaar heeft vele pleinen en pleintjes waaraan de leukste restaurants gevestigd zijn, meestal met gezellig terras. De bekendste zijn het Waagplein, de Platte Stenenbrug en het Kerkplein bij de Grote Kerk. Ook een aanrader: het Stadsstrand aan de overkant van het Noordhollands Kanaal.

De geschiedenis is voelbaar
Je ziet het aan de grachten, de gevels en de prachtige koopmanswoningen; het duizend jaar oude Alkmaar was in vroeger eeuwen een welvarende handelsplaats. Alkmaar heeft vele monumenten. Daarvan zijn het 14e-eeuwse Waaggebouw (), het Stadhuis in de Langestraat en de Grote Sint Laurenskerk met zijn beroemde orgels () het bekendst.

Van Alkmaar de Victorie
In 1573 werd Alkmaar belegerd door de Spanjaarden; het beroemde ‘Huis met de kogel’ in de Appelsteeg herinnert nog aan de hevige strijd. Alkmaar was de eerste stad die het Spaanse leger succesvol wist te verjagen; dat wordt nog elk jaar groots gevierd op 8 oktober.

Alkmaarse Hofjes
In de Alkmaarse binnenstad zijn vele verborgen hofjes te vinden. Het hofje van Splinter en het Wildemanshofje zijn gratis te bezichtigen. Het is alsof de tijd hier heeft stilgestaan.

Meer weten over de geschiedenis van Alkmaar
Bij het Stedelijk Museum Alkmaar aan het Canadaplein kom je meer te weten over de roemrijke geschiedenis van Alkmaar. Of boek bij de VVV aan het Waagplein een stadswandeling met gids!

Ontdek Alkmaar vanaf het water
Alkmaar is prachtig vanaf het water. Elk uur vertrekt er vanaf de Mient een rondvaartboot. Vanwege de lage bruggetjes is het bukken geblazen; hilariteit alom. Ook leuk; zelf een bootje huren en picknicken in het groen langs de singels. Dit kan o.a. bij De Kraak en bij de Alkmaarse Bootjesverhuur.

Havens
Kom je zelf met een plezierjacht naar Alkmaar, dan kun je afmeren in en om de grachten, middenin het centrum! 

Theater en musea
Het Canadaplein is het culturele hart van Alkmaar. Hier vind je Theater De Vest, waar van september tot mei bijna elke avond interessante voorstellingen te zien zijn. In de zomer treden hier vaak buiten artiesten op! Ook aan het Canadaplein: Stedelijk Museum Alkmaar, met indrukwekkende exposities over de geschiedenis van Alkmaar én wisselende kunst-exposities. Andere musea die je niet mag missen in Alkmaar: het Hollands Kaasmuseum () het Biermuseum () en het Beatlesmuseum.

Evenementen
In Alkmaar is altijd wel iets gezelligs te doen. Kaeskoppenstad, de Wandel4Daagse, Zomer op het Plein, het Bluesfestival, het Whiskyfestival, de Lindegrachtconcerten, de muziekmiddagen in Stadspark De Hout, Culinair Plaza, Lichtjesavond, Open Monumentendag, Lappen/Landbouwdag en het Midwinterfeest in De Rijp zijn voorbeelden van populaire evenementen. Kijk voor een overzicht op www.evenementen-alkmaar.nl, of download gratis de Alkmaar App.

Strand
Alkmaar ligt minder dan 10 kilometer van het Noordzeestrand. De gezellige badplaatsjes Bergen aan Zee en Egmond aan Zee zijn makkelijk te befietsen en met het openbaar vervoer te bereiken.

Amsterdam
Amsterdam ligt op slechts 30 kilometer van Alkmaar. Er gaat een rechtstreekse treinverbinding tussen de twee steden. Wie in Alkmaar verblijft kan dus heel makkelijk een dagje Amsterdam doen – en andersom!

Actief
Vanuit Alkmaar kun je dus heerlijk wandelen en fietsen, maar sportievelingen kunnen ook terecht in De Hoornse Vaart. Het indrukwekkende klimpark en binnen/buitenzwembad zijn een aanrader voor jong en oud.

AZ
Behalve vanwege de Kaasmarkt is Alkmaar wereldwijd bekend vanwege voetbalclub AZ. Via www.az.nl boek je een rondleiding door het beroemde stadion.

Klik hier voor meer informatie!